top of page

La mar de Joves

"Agafa el timó de la teva vida"

dcb651f0-d1fc-44e2-be33-1719ec4d9c5e.jpg

ACCÉS DELS MES JOVES A LA NAVEGACIÓ I ALS SEUS VALORS

 

El projecte "La Mar de Joves" neix amb la finalitat d’acostar la pràctica de la navegació, el coneixement de la biodiversitat marina i la presa de consciència ecològica a joves amb dificultats d’adaptació social i/o provinents d’entorns desafavorits.


Cada any mes de 200 joves navegants s’iniciaran en el món de la navegació a bord d’un veler-escola de caire científic, ecologista i conservacionista. Es realitzaran expedicions d’entre 3 i 5 dies en funció de la temporada amb la finalitat de prendre mostres de micro-plàstics i la identificació de diferents espècies d’aus i cetacis a la conca nord occidental de la Mediterrània operant bàsicament a l'entorn del Parc Natural del Cap de Creus i al llarg del Corredor de Migració de Cetacis.


Volem brindar l’oportunitat de viure una experiència transformadora embarcant en una aventura, on els joves veuran potenciades les seves habilitats personals i socials, adquiriran coneixements sobre un medi tant desconegut com es el marí i forjaran nous valors ambientals des de la pròpia experiència.

OBJECTIUS

1- Transmetre els valors de la navegació
La navegació com escola de vida.
Creiem que la navegació en general, però especialment la navegació a vela és el mitjà més natural d’acostar-se a la mar, però a l’hora és una experiència exigent que requereix esforç físic i treball en equip per assolir un objectiu comú que ens fa créixer com a persones.
L'anomenat Sail Training (en català, “Vela de formació”) ha estat reconegut a nivell mundial com una valuosa opció per desenvolupar l'autoestima i la confiança. La immersió en aquest medi hostil, però ple de vida, la navegació i la vida a mar, ajuda a prendre consciència de pertinença a un món més ampli, ajuda a obrint ments.
La tradició europea en velers-escola ens demostra que la navegació té un poder transformador en l’actitud dels joves que embarquen en les diferents expedicions,  l’experiència a mar els canvia en positiu millorant la seva conducta vers els companys i enfortint el seu amor propi. El vincle directe amb la mar, la seva biodiversitat i la presa de consciència de la seva fragilitat els genera dubtes i desperta en ells un esperit crític al sentir que formen part d’aquest bé comú. 
Amb les nostres expedicions aconseguim enriquir la vida d’aquests joves navegants a través de la mar enfortint per ells mateixos aquests eixos bàsics necessaris en tot creixement personal:

  • Valoració de la cooperació enfront del conflicte 

  • El treball de la l’autodisciplina, la tolerància i l’empatia.

  • Empoderament al descobrint aptituds i fortaleses pròpies.

  • Augment de la confiança i la solidaritat tant present en l’esperit mariner.

  • La importància de la higiene, l’ordre i la disciplina per a una bona convivència.

  • Respecte de la jerarquia sobre la base solida del coneixement i l’experiència.

  • Sensació d’èxit vers un repte desconegut i de pertinença a un grup o comunitat.

La determinació i la cooperació són indispensables per a portar a terme un bon

treball en equip i el fet d’estar en un ambient hostil o desconegut ajuda a cuidar-se un

mateix per així poder cuidar la resta. 
 

2- Fomentar el coneixement de la biodiversitat marina.
Protegim el que estimem i només estimem el que coneixem.
Partim de la convicció profunda que el coneixement del medi marí i la seva biodiversitat necessàriament ha de ser inclusiu si volem conservar-lo. 
En les nostres expedicions, els joves navegants adquiriran coneixements del medi marí i la seva riquesa tutelats per la tripulació fixa del veler-escola i alhora col·laboraran en projectes científics que actualment treballen en la conservació de la biodiversitat marina a les nostres costes.
Aquest treball consisteix en l’observació, identificació i mapatge de poblacions de meduses, tortugues, aus marines, peixos pelàgics, dofins i cetacis que ens permetin veure en les nostres expedicions per una zona concreta. La nostra missió serà recavar les dades i reportar-les als grups científics que estan realitzant estudis sobre l'estat de salut de la biodiversitat marina la costa catalana.

3- Presa de consciència ecològica

Prendre consciència ecològica, forma part d’un canvi intern i profund.

La Mediterrània és un dels embornals de plàstics més gran del món: és la preocupant conclusió a què han arribat un grup de científics de la UB després d'estudiar els fons marins de tot el món. La contaminació del medi marí a causa de la presència de microplàstics procedents dels residus produïts per l’ús indiscriminat d’aquest material per part de l’activitat humana, han estat reconeguts per la comunitat científica com un risc emergent pel medi ambient i per a la nostra salut.

L’observació “in situ” del problema de la contaminació als nostres mars conjuntament amb la col·laboració en un treball d’investigació sobre la presència d’aquests microplàstics, ajudarà als joves navegants a formar-se una opinió pròpia sobre aquest tema i serà més fàcil promoure un canvi d’actituds i hàbits.

SEU I AMBIT D'ACTUACIÓ

Desde el Delta de l'Ebre, passant per la Costa Central fins l’entorn del Parc Natural del Cap de Creus,  són els llocs elegits per tirar endavant aquest projecte i l’extensió de cobertura serà el recent inaugurat Corredor de Migració de Cetacis, arribant  a fer travesses fins a les Illes Balears i també algunes insercions en el Golf de Lleó.

 

El port base d'on salparan les expedicions encara está per determinar en funció de l’embarcació i les facilitats de les  Autoritats Portuàries.

FUNCIONAMENT DE LES EXPEDICIONS

En funció del temps d’estada a bord dels joves navegants, classificarem les nostres expedicions en curta i llarga durada:

  • Expedicions de curta durada (3 dies/2 nits): Seran expedicions de cap de setmana on es treballarà la navegació costanera tant de dia com de nit amb una nit de fondeig i una nit de navegació en alta mar.

  • Expedicions de llarga durada (5 dies/4 nits): Seran entre setmana a l’estiu i en dates assenyalades (Setmana santa, Nadal...) Navegacions de més envergadura a determinar en funció de la meteorologia (Travessa a les Illes, Golf de lleó o Conca Nord-oest).

EQUIP DEL PROJECTE

Director/a 

del projecte

Serà un membre de l'Associació Nàutica Social THALASSA que s’encarregarà de buscar finançament tant públic com privat i mantindrà els contactes pertinents amb les diferents administracions i associacions beneficiàries.

Tripulació permanent

 A determinar en funció de l’embarcació i de l’ús segons la temporada, però com a mínim estarà composta per un Patró Professional i un Mariner.  Un dels dos tindrá formació com a biòleg marí. En cas d’una embarcació de gran eslora amb gran capacitat es comptarà un tercer tripulant/cuiner.
Tripulació de suport: es podrà comptar amb uns suports extres (tant de patró com de mariners) o amb col·laboracions voluntàries d’algun soci de l'Associació.

 Joves tripulants

Grups reduïts de joves d’entre 14 i 21 anys amb dificultats d’adaptació o en risc d’exclusió social tutelats per l’administració o per entitats que treballin amb aquest conjunt de la població. El nombre de joves serà d’entre 8 i 12 a determinar en funció de l’embarcació adquirida.

Acompanyants

dels joves

Els joves aniran acompanyats dels seus tutors legals o representants que per norma general és un educador per cada 4 joves.

Si estas interessat en el projecte
bottom of page