top of page

La mar de Veles

"Les veles s'inflaran..."

988adb99-6dd0-4d8c-8a9c-d2fb38889e69.jpg

TRENCAR BARRERES I ACOSTAR LA VELA DE CREUER A NOUS TRIPULANTS

 

El projecte "La Mar de Veles" fa possible celebrar anualment al Port de Mataró la Regata Inclusiva Thalassa.
L’objectiu es trencar barreres en dos sentits: per una banda trencant esquemes mentals al fer participar activament en una regata de creuer a persones que al patir  algun tipus de malaltia, amb diversitat funcional o bé que es troben en risc d’exclusió social, a priori no serien “aptes“ per aquesta activitat i per l’altre trencar estigmes, ja que la regata es possible gracies a que armadors i armadores de velers amb sensibilitat social ofereixen les seves embarcacions per participar en la regata d’una forma totalment altruista i solidaria.


L’organització de la Regata Inclusiva Thalassa és un dels eixos estratègics, fonamentals i constitutius d’aquest projecte i també de l’Associació.

  • La 1ª edició es va fer l’Abril del 2022 amb una participació de 25 velers que els van posar a disposició dels pacients de l’INSTITUT GUTTMANN; una institució assistencial de referència en Neurorehabilitació i Salut Cerebral.

  • La 2ª edició es va fer Juliol del 2023 coincidint amb el congres mundial de Parkinson que es va celebrar a Barcelona, 23 velers van embarcar als usuaris, familiars i cuidadors de l’Associació catalana per el Parkinson

  • La III REGATA INCLUSIVA THALASSA  está programada per el proper 28 d’Abril del 2024 dedicada aquest any als usuaris,  familiars i cuidadors de l’AFA Maresme (Associació Familiars Alzheimer Maresme).

OBJECTIU

Socialitzar la vela de creuer

Partim de la premissa que la navegació a vela es una experiència vital, transformadora i que és la forma mes natural d’apropar se a la mar.

Sota els principis d'autonomia personal, qualitat de vida e igualtat d'oportunitats, aquesta iniciativa vol servir per empoderar a les persones des de l’experiència nàutica mes autèntica, mes exigent: la competició a mar aprofitant únicament la força del vent.

port.jpg

SEU i AMBIT D'ACTUACIÓ

L’àmbit d’actuació ha estat fins a dia d’avui a nivell de ciutat,  gràcies a la cooperació del port de Mataró i l’Ajuntament de Mataró però sobretot la implicació de persones i  entitats relacionades amb el mon de la navegació a vela d’aquesta ciutat que han fet que sigui una realitat. 

En el futur, volem assesorar i promoure regates inclusives als diferents ports de la costa catalana.

FUNCIONAMENT DE LES REGATES

Una regata és una competència esportiva nàutica en què les embarcacions, impulsades únicament per l'acció del vent sobre les veles, lluiten contra el temps i contra si mateixos per creuar la línia de meta. El treball en equip, la tècnica i l’estratègia són les claus per aconseguir l’èxit.

La finalitat de les REGATES INCLUSIVES és brindar persones alienes a la nàutica, l'oportunitat de formar part activa de la tripulació. En mesura de les seves posibilitats podrán podran participar d'una forma o altre; ja sigui gobernar l'embarcació durant una estona portant el timó, ajudant en les diferents maniobres amb els caps o bé fent banda. La idea es que se sentin còmodes pero implicats.

Cal remarcar que es una regata amistosa on l'èxit és poder celebrarla i en definitiva passar una bona estona navegant a vela.

Hi haurà una reunió prèvia o s’explicaran les instruccions de sortida i es repetiran en el canal de treball de radio establert per les comunicacions. Caldrà estar a l’escolta per qualsevol incidència que es pugui produir durant la regata. A la reunió prèvia s’explicaran les senyals acústiques que utilitzaran per donar el tret de sortida. Hi haurà embarcacions d'assistència que cobriran la regata.

Son regates curtes on prima la comoditat en la navegació.

En funció de la meteorologia el comitè de la regata decidirà on ubicar el camp  exactament, però la idea és sortir d'una línia imaginària entre una boia i l'embarcació del comitè i arribar a la boia de desmarcatge deixant la per Br o Er (en funció de les indicacions) per tornar al punt de sortida fent una o dues rondes

COM EL PORTEM A TERME

L’ Associació Nàutica Social Thalassa portar a terme aquest projecte gràcies a la implicació dels armadors/es  solidaris/es.

Contactem o bé rebem el contacte d'un Ajuntament, un Club Nàutic o bé un Club de Vela que están interessats en organitzar una regata inclusiva en el seu port base. Acoordem a quin col·lectiu o entitat va adreçada.

L'equip de l'Associació s'encarrega d'assesorar i coordinar els diferents agents implicats per fer possible la regata.

Ens assegurem que totes les embarcacions participants tinguin la documentació i els papers de l'embarcació al dia, el seguro en vigència i que el patró/na de l'embarcació aporti la titulació corresponent.

La regata en si estará coberta per una assegurança de responsabilitat civil de l'Associació o be d'alguna entitat implicada.

FINANÇAMENT

Per tirar endavant el projecte "La Mar de Veles" és necessári molta implicació i feina per part dels agents implicats pero económicament es factible gràcies a la participació altruista a les regates dels armadors/es de les embarcacions. 

Tot hi això hi ha despeses que cal cobrir ja sigui desde l'entitat organitzadora i que intentem recaptar programant activitats al voltant de la jornada com pot ser: un dinar popular, un vermut concert, una rifa... pero la part mes important ve de l'aportació que fan els nostres socis/es de l'Associació: Fes-te soci/a

EQUIP DEL PROJECTE

Director/a 

nàutic

es un membre de la Associació Nàutica Social THALASSA que es dedica a coordinar tot el que te a veure amb la organització pròpia de la regata: permisos, contactes amb els armadors, coordinació amb el port de Mataró i les entitats implicades (Club de Vela, Club Náutic, empreses de charter, salvament, creu roja....)

Coordinador/a 

social

Serà un membre de l'Associació Nàutica Social THALASSA que s’encarregara de coordinar amb la persona de referència de l’entitat beneficiària, resoldre dubtes i fer el seguiment del que necessiten.

Responsable 

de l'Entitat

Serà un membre de l'entitat beneficiària responsable de la coordinació amb l'Associació pel que fa a la regata en sí i de l'organització de les activitats que es fan al voltant d'ella ( dinars, actuacions, concerts...)

 Responsables del Voluntariat 

Serà un membre de l'Associació Nàutica Social THALASSA i un altre de l'entitat beneficiària que s’encarreguen dels seus voluntaris respectius i de la coordinació amb els de l'altre entitat. 

Si estas interessat en el projecte
bottom of page